onsdag 22 april 2015

Hel kyckling med sötpotatis- och grönkålssallad

Igår åt vi en riktigt god rätt, ugnsbakad hel kyckling med en ljummen sallad på sötpotatis och grönkål. En hel kyckling tar ju en stund i ugnen, vill du ha en snabbare variant, köp en färdiggrillad kyckling men gör salladen till. 


Börja med att skala och klyfta sötpotatis och skala och skär svartrot i bitar. Lägg detta i en ugnsform tillsammans med hela vitlöksklyftor, behåll skalet på dessa. Häll på lite olja och flingsalt. 

Hel kyckling i ugn

1 st hel kyckling
En näve hackad persilja
Salt 
1 tsk Dijon senap (efter smak)
Pressad vitlök (3 vitlöksklyftor)
Rapsolja
Garlic & pepper
Smör

Sätt ugnen på 175 grader. 

Blanda ihop alla kryddor med olja och flytande smör och stoppa in det under skinnet på kycklingen. Ställ kycklingen på ett galler ovanpå rotsakerna och kör in allt i ugnen. 

Efter ca 30-40 min är grönsakerna klara och har fått god smak av kycklingen ovanpå. Ta ut grönsakerna men låt kycklingen ligga kvar i ugnen tills den är klar. När kycklingen nästan är klar, höj då temperaturen till 200 grader så du får en liten grillyta på kycklingen. Ta ut den så fort den fått lite färg, så den inte hinner bli torr. 

Under tiden kycklingen är i ugnen, stek hackad grönkål i olja och blanda sedan ner sötpotatis samt svartrot och vitlöksklyftor. 

Riktigt gott! 

Ta hand om varandra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar