fredag 12 juni 2015

Revbensspjäll med ljummen färskpotatissallad

Igår var en extra härlig dag, Milles skolavslutning. Det är något speciellt med alla sommarklädda och lyckliga barn. Mille är lite extra glad nu när han får vara hemma hela långa sommaren, eftersom jag är mammaledig. 

Igår kom Milles farmor och farfar och vi bjöd på grillade, tunna revbenspjäll med Pavlova till efterrätt. Det var en riktig sommarmiddag. 

Revbenspjällen kokade vi först i buljong, salt och några droppar Habanerosås. Det är en riktigt stark men god sås som vi köpte på Öströö fårfarm, sist vi var där. 


Sedan kryddades spjällen med, chili explosion, ingefära, liquorice & herbs, salt, BBQ Sauce Kentucky whiskey, rom och lades i kylen i ca 6 timmar. Helst ska de väl marineras över natt men det blev jättebra även så här. Innan matdags så grillades spjällen på vår kolgrill. 

Dessa serverades med BBQ-sås och en ljummen färskpotatis sallad som innehöll följande:

Färskpotatis 
Rädisor
Sockerärtor
Kapris
Avokado
Olivolja
Flingsalt 
Svartpeppar 


Pavlovan, till efterrätt, kan man ju nästan ha vad som helst på men jag hittade ett tips i ICAs app som verkade helt ljuvligt gott. Jag gjorde så här:

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
1 tsk vitvinsvinäger 

Sätt ugnen på 170 grader. 

Vispa äggvitorna fasta, häll i sockret och vispa tills marängen blir glansig och ännu fastare. Ha därefter i maizena och vinäger och vispa lite till. 

Smeta ut marängen, som en rundel som är lite högre på kanterna runt om, än i mitten, på en plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnen till 120 grader och sätt in marängen i ugnen i ca 1 1/2 timme. Stäng därefter av ugnen men låt marängen stå kvar tills ugnen kallnat. 

Den här marängbotten kan göras i förväg. 

Ovanpå marängen hade jag, i följande ordning, rabarbercurd, lättvispad grädde, jordgubbar, honungsrostade hasselnötter och lite syrénblommor. 

Receptet till rabarbercurden hittade jag på sidan: http://matgeek.se/2012/04/12/rabarbercurd/
Den blev ljuvligt god och går givetvis att använda även på annat. 

Rabarbercurd 

400 g rabarber
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
6 äggulor
1.5 dl strösocker
En knivsudd salt
Skalet från en halv citron (endast det absolut yttersta, gula)
50 g smör

Tvätta av rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15-20 min. Häll över vattnet och koka upp på medelvärme, låt koka tills alla bitarna är upplösta. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur och mixa till en helt slät puré. 

Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Ha inte i så mycket vatten att det når upp till bunken utan lämna lite utrymme mellan. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker, salt och citronskalet. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het). Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare). Sluta inte röra (inte hetsigt, men sådär mjukt och snällt med en slickepot så den värms upp jämnt och fint) förrän curden är varm och tjock. Ta av från pannan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar. Häll upp på en väl rengjord burk. 

Honungsrostade hasselnötter

Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Häll på lite flytande honung och rosta dom gyllene. Låt de svalna, utspridda på ett bakplåtspapper. 

Precis innan servering av tårtan, vispa grädden. Stryk på ett lager med rabarbercurd på marängbottnen, ha därefter på grädde, ganska rejält lager tycker jag. Strö på jordgubbar och därefter hasselnötterna och sist men inte minst lite ätbara blommor.

Den här tårtan blev så god att Niclas nästan blev lite tårögd och det är inget dåligt betyg det. :) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar