söndag 31 maj 2015

Pepprig kyckling och Mors dag

Det är ju Mors dag idag... Grattis till alla er mammor! 

Vi firar det ju inte direkt men Mille är lite söt, han har ritat en teckning till mig och klippt ut ett hjärta. Sedan bestämde han att vi ska äta våfflor till lunch (hans favorit :)) 


Som vanligt så sitter jag här, efter frukost och en kopp kaffe framför mig, och ammar en halvt sovande Astrid. 

Gårdagen bjöd dock på en fantastiskt god middag. Vi lagade till en riktigt pepprig kycklingfilé, råstekte vitlökspotatis och gjorde svampsås till. Svampsåsen gjorde vi på murklor och kantareller. Murklorna fick vi av en kär vän, Tiina, tack snälla du! Dessvärre misslyckades vi lite med dom, troligtvis förvällde vi svampen lite för mycket för den tappade väldigt mycket smak. I sista stund beslutade vi oss för att blanda i även trattisar i såsen så det blev en lite mustigare svampsmak. 

Så här gjorde vi maten:

Pepprig kyckling

Kycklingfilé (antal efter antal portioner)
Hela pepparkorn av olika sorter
Salt

Sätt ugnen på 100 grader. 

Mortla kryddorna och vänd filéerna i dessa. Låt filéerna vila i rumstemperatur, inlindade i plastfolie, i ca 30 min. Det ska vara rejält med kryddor. Stek därefter yta på filéerna och lägg dom därefter i en ugnsform och lägg in de i ugnen tills de har en innertemperatur på 70 grader. 

Råstekt vitlökspotatis 

Skala potatisen och skiva den tunt i matberedare eller mandolin. Smält smör och pressa i vitlök. Stek potatisen i smör och blanda under tiden i vitlökssmöret och salt och vänd runt. 

Svampsås

2 st schalottenlökar
1,5 - 2 dl svamp
1 dl vitt vin
2 dl grädde
Salt och peppar

Hacka löken och stek den lite lätt i smör. Ha i hackad svamp. Vi använde oss av både förvälld och torkad svamp som vi blötlade, ta det du har eller får tag på. Stek svampen och löken och häll sedan i vinet. Låt det sjuda en stund och häll sedan i grädde. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och peppar. 


Jag fick ju även till lite bakning igår, jippie... det kommer i nästa inlägg. :) 

Ha en underbar söndag! <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar