tisdag 27 oktober 2015

Smörgåstårta till kalas eller bara för att det är gott....

I tisdags firade vi Niclas födelsedag lite grann. Inget speciellt, det var bara vi men han fick önska sig sin middag. Han ville ha smörgåstårta och det fick han såklart. Jag har alltid älskat smörgåstårta, det ligger nog lite nostalgi bakom det. Mamma har alltid, så länge jag kan minnas, gjort smörgåstårta till kalas av olika slag.

Eftersom det bara var vi så försökte jag göra en liten smörgåstårta, men det var ju svårt. Den blev lite mindre än vanligt men fortfarande lite för stor. Men vi fick ju lunch dagen efter plus lite till. :)




Smörgåstårta

2 pkt landgångsbröd (fick bli köpebröd)
1 burk tonfisk
1 -2 msk chilisås
1 msk stark senap
1 kruka dill
1 kruka persilja
3 dl majonäs 
4 dl crème fraiche
1/2 tub böcklingpastej
3 hårdkokta ägg

Dekorering 
Räkor
Rökt lax
Purjolök
Röd lök
Gurka
Persilja
Ägg
Dill
Citron

Börja med fyllningarna. 

Fyllning 1: 
Låt tonfisken rinna av. Blanda den med chilisås, senap, ca 2 msk hackad dill, 2 dl crème fraiche och 1 dl majonäs. 

Fyllning 2:
Blanda böcklingpastej med 1 dl crème fraiche, 1 dl majonäs, ca 2 msk hackad dill och 3 hårdkokta, hackade ägg. 

Skär bort kanterna på brödet. Lägg ut tre skivor. Bred ut hälften av den första fyllningen. Lägg på ett nytt lager bröd, på andra hållet så håller tårtan ihop bra. Bred på den andra fyllningen och lägg sedan på ett till lager med bröd, igen på andra hållet. Tryck till. Bred sedan på resten av den första fyllningen och täck den med ett nytt lager bröd. Tryck till ordentligt, plasta in tårtan och ställ den kallt, helst ett dygn.

Dagen efter är det bara att smeta på ett lager med en blandning av 1 dl créme fraiche och 1 dl majonäs. Stryk det jämt över hela tårtan och dekorera efter tycke och smak. Ställ gärna in den i kylen igen men ta fram den ca 20-30 min innan servering. Ät och njuuuut! Gärna med ett glas bubbel till. 


Vi hade förstås även lite födelsedagsfika när Mille kom hem från skolan. För ett tag sen gjorde jag en fantastisk brownie och av den blev det en bakelse. Också det enligt Lisa Lemkes recept. Jag delade upp brownien i småbitar, hällde på kolasås, klickade på grädde och strödde på björnbär och salta jordnötter. Mums! 




Kolasås

100 g mjölkchoklad
250 g smör
250 g mörk muscovadosocker (säkert supergott även med ljust)
2 1/2 dl grädde
3 msk mörk rom (5 msk enl receptet)
flingsalt efter smak

Hacka chokladen grovt, skär smöret i bitar och lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Häll i sockret. Värm upp blandningen försiktigt tills chokladen och sockret har smält. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och tillsätt grädde, rom och flingsalt. Låt den svalna i kylen.

Ät den till brownie som jag gjorde eller till glass eller till vad som helst. Den här kolasåsen är underbart god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar