onsdag 2 december 2015

Barnkalas i stora lass... <3

Det blir längre och längre mellan inläggen nu. Just nu finns inte tiden och när den väl finns så stupar jag i säng. Men det får vara så nu och så hinner/orkar jag mer framöver. 

Det blir mycket kalasmat så här på hösten. Vi är tre i familjen som fyller år oktober - november plus halloween och annat roligt man få passa på att göra som en thanksgiving middag t ex. :) 

Astrid fyllde år den 14:e, hela 1 år! Så fort tiden har gått, känns som om det var igår vi kom hem från BB med henne. Vart har hela året tagit vägen? Nu är det snart jul och nyår, sen januari och vi börjar om igen. 


Till kalaset ville jag göra ätbart med lite mindre socker än det normalt sätt brukar vara, på många kalas i alla fall. Eftersom Astrid skulle få smaka på allt och jag inte vill trycka i henne socker än, så fick det bli liiite nyttigare fika. Jag gjorde en fruktsallad, som alla andra fick möjligheten att pimpa med hackade mandlar, mörk choklad eller kokos om de ville, kokos- och nötbollar samt en tårta. Tårtan fick bli med socker precis som det stod i receptet men den var riktigt fräsch och lättäten. ;-) Astrid var helnöjd med fruktsalladen och smakade lite på nötbollarna och tårtan. Till fikat serverade vi kaffe till oss vuxna och vatten med frukt och bär i stället för saft. Vårt älskade födelsedagsbarn var supernöjd hela eftermiddagen, med gäster, paket och fika. 

Fruktsallad

1 mango 
2 st persimon
1 stjärnfrukt
Physalis
Banan
Hallon
Clementiner
Gröna vindruvor

Skär allt i lagom stora munsbitar och blanda ihop. 

Till denna fick man strö på hackad mandel, riven kokos och/eller hackad mörk choklad. 


Kokos- och nötbollar

3 dl nötter, jag använde valnötter, hasselnötter och mandlar
3 dl dadlar
1,5 dl kokosflingor
1,5 msk kokosolja
1,5 tsk vaniljpulver
lite havssalt

Mixa nötter, dadlar, kokosflingor, kokosolja, vaniljpulver och salt. Rulla små bollar och rulla de sedan  i kokosflingor. Förvara i kylen tills det är dags att servera.





Tårta

Jag hittade ett recept i Linda Lomelinos bok. 


Tårtan heter: Äppelcinnamon med browned butter. Den blev ljuvligt god och väldigt fräsch. Här nedan är receptet.

Äppel- och kanelbotten

150 g smör
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 dl äppelmos
250 g rivet äpple
1 1/2 tsk kanel

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och mjöla en bakform, 24 cm i diameter. I ursprungsreceptet används två mindre formar, jag gjorde botten i en större form men bakade två stycken, alltså receptet dubbleras men jag gjorde det i två omgångar.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker, muscovadosocker och vaniljpulver ljust och pösigt. Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och kanel, i en skål, sikta ner de i äggsmeten. Rör runt så att det blandas. Blanda i äppelmos och rivet äpple. Häll smeten i formen och grädda i ca 40-45 min. Jag la bottnarna i frysen i ett dygn.

En av bottnarna:


Äppelkompott

Jag gjorde en större mängd än det är i boken, det här blev bra till mina två större bottnar.

600 g skalade, urkärnade, klyftade äpplen
1 1/2 dl vatten
1 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1/2 tsk vaniljpulver.

Blanda alla ingredienser till kompotten i en kastrull och låt sjuda utan lock i ca 20 minuter, tills äpplena blir mjuka och det blir en lagom mosig kompott. Häll upp i en ren burk och förvara i kylen. 


Browned butter frosting

Även här gjorde jag en större mängd än i ursprungsreceptet. 

300 g osaltat smör
3 3/4 dl florsocker
1 1/2 dl vispgrädde
lite kanel

Smält smöret i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det har en fin gyllene färg. Rör om när smöret tystnar och det doftar lite knäckigt. Häll upp smöret i en skål och låt det svalna. Täck över och låt stå i kylen och stelna till lite. Vispa smöret vitt, tillsätt florsocker och grädde och kanel. Vispa till en fluffig smet. 

Sätt ihop tårtan

Dela båda bottnarna i mitten. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred på ett lager med äppelkompott. Upprepa med alla bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred på ett lager frosting över hela tårtan. Lägg sedan på ett till lager så tårtan inte lyser igenom.

Jag dekorerade efter helt eget tycke. Jag gjorde små blommor i sugarpaste och mandelmassa. Jag hade en del i frysen sen Milles födelsedagstårta. Sen är det bara att äta och njuta. :)




Det var en härlig dag på alla sätt och vis och jag är så oändligt glad och lycklig över vår älskade lilla tjej som gör våra dagar så levande och fulla med energi, vi hinner aldrig ha tråkigt! Vi älskar henne så mycket! <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar